KÖK BASMANE'den
MAİDE MUTFAK'a
Kök Projekt'in İzmir Basmane'de başlayan hikayesi
İstanbul İzzetpaşa'da bir mutfağa dönüştü.
Maide ile amaçladığımız, farklı konulardaki bilgimizi yemek endüstrisindeki deneyimimizle birleştirip lezzetli yemekler yaparken sosyal sorunların bir kısmına da çözüm üretebilmek.
YARATTIĞIMIZ ETKİ
Mutfak ile ilgili bilgi ve deneyimimizi, sadece üreterek paylaşmak için değil,
aynı zamanda da elimizden geldiğince sosyal sorunlara çözüm yaratmak için kullanıyoruz.
Kurulduğumuz günden beri benimsediğimiz konular; sosyo-ekonomik zorluk çeken kadınların ekonomiye katılımının kısıtlanması,
günümüzün gıda girişimcilerinin, yüksek yatırım maliyetlerini aza indirgemek ve gıdanın çevreye olan negatif etkisinin azaltılmasının çözüm üretebileceğimiz alanlar olarak öngördük.
KADIN İSTİHDAMI
Sivil Toplum kuruluşları ile ortaklaşa yaptığımız saha çalışmalarında ilk olarak kadınların ekonomiye katılmaların önündeki en temel sorunları belirledik. Daha sonra mutfak alanımızı buna göre tasarladık.
EKONOMİK BÜYÜME
Girişimcilere verdiğimiz üretim desteği ile birlikte daha çok insana istihdam fırsatı yaratırken bir yandan girişimlerin de büyümelerine ve gelişmelerine katkıda bulunuyoruz.
ÇEVRE
BİLİNCİ
Sürdürülebilir kalkınma anlayışını mutfağımızın genelinde kullanıyoruz. Bu sayede ekonomik ve sosyal yapı ile çevre etkileşimini tüm süreçlerimizde pozitif etki yaratacak şekilde dikkatle tasarlıyoruz
İlk Adım
KÖK BASMANE
Kök Projekt ile İzmir Tarih Tasarım atölyesinin beraber yürüttüğü Kök Basmane Projesinin başlangıçtaki hedefi, farklı şehir ve ülkelerden Basmane'ye göç eden toplulukların ortak paylaştıkları yemeklerin kayıt altına alınmasıydı.
Daha sonra yaptığımız saha çalışmaları ile öncelikli ulaşmak istediğimiz kadınların, ekonomik ve sosyal durumlarını evlerine konuk olarak inceleyip iş gücüne katılmalarının önündeki engelleri öğrenme fırsatı bulduk.
Bu sayede Kök Basmane bir arşiv çalışmasından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de desteği ile içinde üretimhane ve pazar alanı olan bir ekonomik kalkınma projesine evrildi.
İkinci Adım
Mayıs 2017'de Kök Basmane ile imece'nin açtığı kadın ve kız çocuklarının güçlenmesine odaklanan
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İkinci Destek Programı'na katılmaya hak kazandık.
Bu sayede Kök Basmane Projesi, Maide Mutfak olarak yeniden doğdu. 7 ay süren Destek Programı ile çözüm üretmek istediğimiz sosyal problemleri daha iyi ifade edebilir olduk, çözüm önerilerimizi geliştirdik, sürdürülebilir gelir modelleri ile destekledik, eğitim, mentorluk ve hibe kaynakları ile buluştuk.
Üçüncü Adım
Kitlesel Fonlama
Türkiye’de ve dünyada başlangıç aşamasındaki bizim gibi sosyal girişimlerin, geleneksel yatırımlara erişmesi oldukça güç. Bu nedenle imece, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na bağlı çalışmalar yürüten Alternative Finance Lab ile yaptığı işbirliği kapsamında bir kitlesel fonlama projesi başlattı. Biz de bu programa dahil olarak kampanya tasarımına yönelik eğitim ve mentorluk aldık.
Maalesef FonGoGo'da açtığımız kitlesel fonlama kampanyasını başarıya ulaştıramadık
ama topluluk oluşturma adına çok şey öğrendik.
Mutfak Hazır
İzzetpaşa'daki mutfağımızın inşaatı yaklaşık 1 ay sürdü. Hijyen kurallarına uygun olarak temizlenebilen malzeme ile kaplanan mutfak alanını, teknik açıdan da büyümeye uygun bir şekilde düzenledik.
Mutfak dışında olan bir alanı da çocukların oyun alanı olması için ayırdık.
Daha sonra bizimle çalışmak isteyecek yararlanıcı profilindeki kadınlara ulaşabilmek için farklı dernek ve vakıfların yardımları ile açık çağrılar yayınladık.
BİZİ DESTEKLEYENLER
BİZİ BİZ YAPANLAR
Fikir aşamasından bugünlere gelmemizi sağlayan kurumlara, mentorlarımıza, yararlanıcı kadınlara ulaşmamıza destek olan sivil toplum kuruluşlarına ve bizlere verdikleri geri bildirimler ile gelişmemizi sağlayan müşterilerimize çok teşekkür ediyoruz.
Biz de bu desteği elimizden geldiğince,
bizden sonra gelen ekiplere veriyoruz.
Her türlü sorunuz için bize ulaşabilirsiniz.
imece | İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı | Adidas |
---|---|---|
H&M | Atölye | Türkiye İş Bankası |
Red Bull |